CULTUUR

Virtuele Museumtours – een overzicht

Vanaf dinsdag 19 mei kunnen we ons openbare culturele leven terug heropstarten. Verschillende musea mogen immers, mits de nodige strikte voorwaarden, terug bezoekers ontvangen. Naast het echte bezoek kan je vele musea uit binnen- en buitenland ook nog steeds virtueel bezoeken.

Fantastisch nieuws voor de Belgische museumsector. Na het nemen van verschillende strikte maatregelen is een museumbezoek vanaf 19 mei terug mogelijk. De indrukwekkende Monet tentoonstelling in de Hortagalerij, of de tentoonstelling van Thao Nguyen Phan en Wolfgang Tillmans in WIELS: het is maar een kleine greep uit het culturele aanbod waar je terug van kan genieten. De maatregelen die er voor zorgen dat je deze respectievelijke tentoonstellingen in alle veiligheid kan bezoeken, vind je overigens hier en via deze link terug.

Je culturele honger kan je ook nog steeds online stillen. Daarom serveren we je hieronder graag een aantal virtuele museumtours uit België en de buurlanden.

Stay At Home Museum

Stap virtueel binnen in het MSK of het Rubenshuis en krijg een persoonlijke VIP-rondleiding langs topwerken van Van EyckBruegel en Rubens en meer.

  • Jan Van Eyck – Museum voor Schone Kunsten, Gent
  • Pieter Breugel de Oude – Old Masters Museum, Brussel
  • Peter Paul Rubens – Rubenshuis, Antwerpen
  • James Ensor – Mu.ZEE, Oostende
  • Hof van Busleyden, Mechelen

Bozar At Home

De fascinerende Keith Haring tentoonstelling in Bozar is terug open voor bezoekers. Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten brengt daarnaast ook nog steeds cultuur naar je woonkamer.

Lees en leer bijvoorbeeld meer over het verband tussen kunst en artificial intelligence (AI) dankzij FLOW, het project van AI-deskundige Luc Steels (Vrije Universiteit Brussel) en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans:

FOMU

Ook Present, de succesvolle overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren kan je terug bezoeken. Bezoek je de tentoonstelling liever online? Neem dan een kijkje op de website van het Antwerpse Fotomuseum voor een virtuele rondleiding.

La Boverie

In La Boverie, bij Luik, loopt momenteel de intrigerende tentoonstelling Hyperrealism Sculpture – Ceci n’est pas un corps. Via deze link bezoek je de expo ook online.

Musée d’Orsay

Ook buitenlandse musea bieden op hun website virtuele tours aan. Denk bijvoorbeeld aan het British Museum in Londen of aan het Guggenheim Museum in New York. Ook in de verschillende zalen van het Parijse Musée d’Orsay kan je op een virtuele kunstschattenjacht gaan. Of je kan via hun YouTube kanaal verhelderende uiteenzettingen vinden over meesterwerken van Gauguin, Courbet en meer.

Nog in Parijs vind je het Musée des Arts décoratifs. Een paar jaar terug bezochten ruim 700.000 bezoekers de prestigeuze tentoonstelling Christian Dior: Designer of Dreams. Onderstaande documentaire, opgevat als een fascinerende dialoog tussen de twee curatoren Florence Müller en Olivier Gabet, geeft meer inzicht in deze expo:

Van Gogh Museum

Tot slot nemen we je graag nog even mee naar onze noorderburen. Met meer dan 200 schilderijen en honderden tekeningen en brieven bezit het Van Gogh Museum de grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Via deze link bekijk je wereldberoemde werken als “Korenveld Met Kraaien” of zijn vele “Zonnebloemen” van dichtbij. Krijg daarnaast ook een inkijk in het onfortuinlijke liefdesleven van de Nederlandse grootmeester of kom te weten welke boeken hij las.


Zin in meer cultuur? Lees zeker ook onze blogpost over muziekdocumentaires of kom te weten waar en wanneer je jouw wekelijkse dosis thuisstreams kan fixen.

Voor meer nieuws en de allerlaatste updates: volg ons via Facebook, Instagram of Twitter voor meer nieuws en de laatste updates. In de tussentijd: stay safe, en blijf in uw kot!