CULTUUR

WIELS heropent veilig dankzij de nodige maatregelen

WIELS is terug open! Het kunstencentrum past haar programmatie aan en neemt verschillende maatregelen om de bezoekers in de best mogelijke omstandigheden opnieuw te kunnen verwelkomen.

Klik hier voor tickets

Vanaf dinsdag 19 mei is WIELS opnieuw geopend voor publiek. Meer dan ooit bieden cultuurhuizen zoals dit Centrum voor Hedendaagse Kunst ruimte voor langzame, aandachtige en empathische observatie en waarneming. Het worden plaatsen waar men onbevreesd kan vertoeven. Op die manier wordt een slow museum ook een safe museum.

Maatregelen voor een veilig bezoek

De veiligheid en gezondheid van haar bezoekers en haar team staan voorop bij WIELS. De schaal van de ruimtes van het kunstencentrum laten een vlot bezoek toe. Zoals overal vraagt men ook hier een strikt respect voor de wederzijdse veiligheid. Daarnaast voerde het centrum ook de volgende maatregelen door, om een aangenaam bezoek in veilige omstandigheden mogelijk te maken:

 • Tickets kan je enkel online reserveren via deze link. Betaling is enkel mogelijk met bankkaart
 • Beperking van het aantal bezoekers in het gebouw en in de tentoonstellingsruimtes (er zullen maximaal 35 personen per verdieping worden toegelaten)
 • Uitbreiding van de openingsuren: bezoek WIELS van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00. De nocturnes werden afgelast.
 • De bezoekersgids en andere informatie zullen beschikbaar zijn als downloads
 • Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen
 • Extra reiniging- en ontsmetting
 • Groepsrondleidingen worden voorlopig geannuleerd

Versoepelingen van deze maatregelen zullen volgens de aanbevelingen van de regering worden ingevoerd.

Over de tentoonstellingen

WIELS verlengt haar twee huidige tentoonstellingen Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day en Thao Nguyen Phan: Monsoon Melody tot en met 16 augustus 2020.

Wolfgang Tillmans | 6407-35, 2007

Wolfgang Tillmans | 6407-35, 2007

Today Is The First Day

Niet te missen: de eerste solotentoonstelling ooit in België van Wolfgang Tillmans. Onder de titel Today Is the First Day presenteert WIELS een selectie uit de laatste dertig jaar van het oeuvre van de wereldberoemde kunstenaar.

Met zijn grensoverschrijdende benadering van de fotografie en van de beeldcreatie geldt Tillmans als een van de invloedrijkste figuren van zijn generatie.

De rode draad die door de veelheid aan technieken en onderwerpen in Tillmans’ werk loopt is zichtbaarheid. De kunstenaar werpt essentiële vragen op over onze visueel verzadigde wereld: Wat is zichtbaar, wat blijft verborgen? Hoe maak je betekenisvolle beelden? Wanneer wordt iets waarneembaar? Wat is het verband tussen wat we waarnemen en wat we weten? Hoe beïnvloeden nieuwe technologieën onze kijk op de wereld? Uit deze vragen blijkt de politieke reikwijdte van Tillmans’ kunst.

Thao Nguyen Phan, video still from "Mute Grain"

Thao Nguyen Phan | video still from “Mute Grain”, 2019

Monsoon Melody

Het werk van Thao Nguyen Phan put uit de rijke en turbulente geschiedenis van haar thuisland Vietnam. De tentoonstelling bij WIELS – haar grootste tot nog toe – omvat drie video’s met bijbehorende schilderijen: Tropical Siesta (2017), Mute Grain (2019) en Becoming Alluvium (2019). In verschillende vormen en met verschillende uitgangspunten verkennen deze recente projecten de agrarische, politieke en sociale context van het rurale Vietnam.

Phans werk gaat echter verder dan zuiver historische of politieke stellingnames. Haar oeuvre geeft ook blijk van interesse voor literatuur en taal. Aan de hand van verhalen, fictie, officiële en onofficiële geschiedschrijving onthult ze op subtiele wijze wat vergeten is en vergeten kan worden.

Volgende tentoonstellingen werden uitgesteld:

 • Kasper Bosmans: Husbandry
 • Tentoonstelling van Jacqueline De Jong

Het festival SuperVliegSuperMouche moest, net als verschillende lezingen en rondleidingen, worden geannuleerd. Andere zijn digitaal beschikbaar in de vorm van podcasts voor kinderen en jongeren.

WIELS zal regelmatig via haar website, nieuwsbrief en sociale media blijven communiceren om nieuwe inhouden en updates over de programmatie mee te delen.

Over WIELS

WIELS is een ruimte voor kunst, visuele cultuur en innoverende, hedendaagse ideeën. Het hoofddoel is het publiek nieuwe perspectieven aan te reiken door uitwisselingen en reflectie over kunst te stimuleren.

Daarom biedt het kunstencentrum steeds scherpe, vernieuwende tentoonstellingen met werk van zowel Belgische als internationale kunstenaars, een residentieprogramma dat elk jaar een 18-tal kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld begeleidt, en een ruim aanbod aan educatieve activiteiten, buurt- en bemiddelingsprojecten.


Algemene info:

WIELS – Centrum voor Hedendaagse Kunst
Van Volxemlaan 354
1190 Brussel

Openingsuren:

 • Dinsdag tem zondag, 10u – 18u
 • Gesloten op maandag

Tarieven:

 • 10 € – standaard ticket
 • 7 € – leerkrachten, senioren (+60)
 • 4 € – studenten (18+)
 • 1,25 € – “artikel 27”
 • Gratis – kinderen en jongeren tot 18 jaar, WELCOME pass voor de buren, museumPASSmusées, Brussels Museum Card, ICOM

Zin in meer cultuur? Lees zeker ook onze blogpost over muziekdocumentaires of kom te weten waar en wanneer je jouw wekelijkse dosis thuisstreams kan fixen.

Voor meer nieuws en de allerlaatste updates: volg ons via Facebook, Instagram of Twitter voor meer nieuws en de laatste updates.

Tot slot nog even dit: Heb je snel een ticketingsysteem nodig om de toestroom van je bezoekers beter te beheren? Denk je eraan een livestream of een drive-in event te organiseren? Kies vandaag nog voor Universe, van Ticketmaster! Meer info via deze link.