MUZIEK

Massive Attack viert 21 jaar Mezzanine in Paleis 12!

De pioniers van de triphop laten ons op 31 januari hun cultplaat uit ‘98 herontdekken met een gloednieuwe audiovisuele productie. En nog meer goed nieuws: zangeres Liz Fraser, met wie de band toen samenwerkte, is er volgend jaar ook bij in Brussel!

Bestel hier je tickets

Jawel, Massive Attack is back ! We hebben allemaal wel minstens één van de hits van de Britse groep in gedachten. Van Daydreaming tot Teardrop, van Unfinished Sympathy tot Protection, maar ook Karmacoma of de meer recente Splitting the Atom of Paradise Circus… Massive Attack wist doorheen de jaren een heleboel muziekfans te overtuigen.

Tegelijk heeft de groep uit Bristol ook een hele generatie artiesten beïnvloed: Massive Attack ligt namelijk mee aan de basis van de triphop. In januari komen ze ons opnieuw betoveren met hun slimme combinatie van hip hop, soul, acid jazz, house, dub en breakbeat.

Massive Attack werd opgericht in 1980. De band bestond toen uit 3D (Robert del Naja), Daddy G (Grant Marshall), en Mushroom (Andrew Volwes). Hun eerste plaat, Blue Lines, kende een groot succes en werd beschouwd als één van de belangrijkste albums uit de jaren 90. In 1998 brengt Massive Attack Mezzanine uit: in het duister tastende, fascinerende nummers, gekenmerkt door gitzwarte post-punk klanken. De plaat wordt in geen tijd een klassieker in de triphop. Mushroom zit echter niet meer op dezelfde golflengte als 3D en Daddy G en besluit het jaar daarop om, ondanks het enorme succes van het album, zijn eigen weg te gaan. In 2018 zit de groep aan vijf albums (remix albums en soundtracks niet meegerekend), waaronder de meest recente, Heligoland, in 2010 werd uitgebracht.

Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van Mezzanine maakte Massive Attack eerder dit jaar bekend dat ze het volledige album wilden omzetten naar DNA. Daardoor zou het album nog honderden of zelfs duizenden jaren bewaard kunnen blijven. Bovendien kondigde de band ook een geremasterde heruitgave van de plaat aan. Releasedatum: 16 november.

Om deze verjaardag op gepaste wijze te vieren heeft de band volgend voorjaar een grote Europese tour gepland. En die wil je niet missen! De Mezzanine XXI-tour belooft namelijk niet alleen een gloednieuwe audiovisuele show, “gereconstrueerd uit originele samples”. 3D en Daddy G zullen bovendien worden vergezeld door Liz Fraser, zangeres van de groep Cocteau Twins, die haar comeback aan hun zijde aankondigt na twaalf jaar afwezigheid. LIz’ stem is onder meeer te horen in “Teardrop”, één van dé succestracks van de plaat, waarvan je je vast en zeker ook nog de indrukwekkende videoclip herinnert:

Ook andere artiesten zijn van de partij voor deze Europese tour. Deze zullen binnenkort worden aangekondigd.

Wil je er bij zijn op 31 januari in Brussel in Paleis 12, bestel dan vanaf vandaag je tickets via deze link.