MUZIEK

Review

Muziekdocumentaires: een overzicht

Even genoeg van het nieuws? Zijn al je favoriete series uitgekeken? Mag het eens iets anders zijn dan een film? Hieronder vind je een handig overzicht terug van de beste muziekdocumentaires van toen en nu!

Even geen live-concerten meer, maar niet getreurd. Online vind je voldoende videomateriaal om je muzikale honger te stillen. Omdat het niet altijd evident is in het wereldwijde bos de meest interessante bomen te vinden, lijsten we je op deze pagina’s graag onze favoriete vondsten op. Zo vind je elders op onze blog de leukste live streams en thuisconcerten van het moment.

In deze blogpost geven we je een overzicht van een aantal fantastische muziekdocumentaires over artiesten als Quincy Jones of Justin Bieber, of over muzikale genres als hip-hop of country music.


Still Bill – The Bill Withers Story

Bill Withers was een legendarische singer-songwriter die voornamelijk binnen de wereld van de soul, blues en R&B wereldhits scoorde met onder meer Lovely Day, Grandma’s Hands, Just the Two of Us, of Ain’t No Sunshine.

Als eerbetoon aan de op 30 maart overleden Withers kan je hieronder genieten van Still Bill, een documentaire uit 2009 die ons een intieme blik gunt in het leven en de carrière van de Amerikaanse soulzanger.

te bekijken via YouTube

Quincy

De kranige, 87-jarige Quincy Delight Jones Jr. nam in z’n carrière meer dan 2.900 songs en 300 albums op, componeerde 51 film- en televisiethema’s en sleepte 79 Grammy Award nominaties in de wacht, waarvan hij er maar liefst 27 wist te verzilveren.

Hoeft het met andere woorden nog gezegd dat de legendarische producer (van onder meer Thriller of We Are The World) een van de belangrijkste artiesten uit de moderne muziekgeschiedenis is? Ben je ook maar een beetje muziekfan, dan is deze (deels door z’n dochter Rashida Jones geregisseerde) documentaire een must.

te bekijken via Netflix

Justin Bieber: Seasons

In deze 10-delige serie wordt dieper ingegaan op de comeback van de Canadese popsensatie Justin Bieber. Je krijgt een kijkje in zijn privéleven en komt te weten hoe z’n vijfde studio-album Changes tot stand is gekomen.

te bekijken via YouTube

Miss Americana

Helaas geen Taylor Swift op Werchter dit jaar. Thuis kan je gelukkig wel nog genieten van de Texaanse wereldster, dankzij deze documentaire die Swift gedurende een paar jaar van haar carrière mocht volgen.

te bekijken via Netflix

Big Fun In The Big Town

In 1986 trok Marcel Vanthilt in opdracht van de VPRO naar New York. Zijn missie: de toen nog vrijwel onbekende hiphopscene in beeld brengen. Het resultaat is een uniek tijdsdocument waarin hiphop pioniers als GrandMaster Flash, Run DMC of LL Cool J nog lang niet de cultstatus hadden bereikt die ze nu hebben. Die laatste woonde in die tijd zelfs nog in bij z’n grootmoeder!

te bekijken via YouTube

Dolly Parton’s Heartstrings

Toegegeven, deze dramareeks is geen echte documentaire, maar ze biedt je wel 8 afleveringen met telkens een song van Dolly Parton als stevig kloppend hart. Ben je benieuwd waar de countryzangeres bijvoorbeeld haar inspiratie haalde voor de hit Jolene? Ontdek het in Dolly Parton’s Heartstrings!

te bekijken via Netflix

Country Music

Voor wie zich nog meer wil verdiepen in de geschiedenis en de invloed van country is er ook de voortreffelijke docureeks Country Music van Ken Burns. De volledige reeks, die je terug vindt op YouTube, telt acht afleveringen van telkens twee uur. VRT bewerkte deze reeks tot 9 afleveringen van een 50-tal minuten. Iets minder uitgebreid en diepgravend dan het origineel, maar je krijgt er wel de heerlijke stem van Luc Janssen bovenop als voice over!

te bekijken op YouTube of (nog tot 5 juni op) vrt.nu

ReMastered: The Two Killings of Sam Cooke

Luister enkel en alleen naar A Change Is Gonna Come en je wordt op slag verliefd op de stem van Sam Cooke. Het nummer laat ook de andere stem van Cooke horen. Het is de stem van de mensenrechtenactivist die hoopt op verandering. Het is een stem die in 1964 definitief het zwijgen werd opgelegd.

Ging het om zelfverdediging van een hoteleigenares die zich door Cooke bedreigd voelde? Of om een laffe moord? Ontdek in deze uitstekende documentaire uit 2019 de even mysterieuze als controversiële omstandigheden waarin Sam Cooke om het leven kwam.

te bekijken via Netflix

Belpop: Soulwax

Belpop is een documentairereeks die de Belgische popscene in kaart brengt. Een aflevering gemist? Online vind je de meeste afleveringen wel terug, zoals deze van dEUS en Tom Barman of Luc De Vos van Gorki.

In de aflevering hieronder komen David en Stephen Dewaele aan bod. Met hun band Soulwax gooiden de broers een eerste keer een voorzichtige stok in het kot van de rock, maar het is pas met 2ManyDJs dat deze Fucking Dewaele Brothers de (electro-)wereld voorgoed veranderden.

te bekijken via vimeo

Lee Towers – The Voice of Rotterdam

In deze documentaire uit 2011 volgen we een jaar lang Lee Towers, die na elf jaar afwezigheid nog één keer het Ahoy in Rotterdam aan zijn voeten wil leggen. Het resultaat is een emotioneel en openhartig portret van de enige crooner die Nederland ooit kende.

te bekijken via NPO Start of YouTube

Vraag je je tot slot af waarom zoveel metalheads lang haar hebben, of wil je meer te weten komen over een concert dat maar liefst 639 (!) jaar zal duren? Bekijk dan via de website van ARTE een aantal korte, maar super interessante documentaires!Deze blogpost
wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe muziekdocumentaires. Heb je zelf een documentaire gezien die perfect in deze lijst past? Laat het weten via Facebook, Instagram of Twitter. In de tussentijd: stay safe, en blijf in uw kot!