MUZIEK

Review

Onze top-10 van: Harry Styles

Nog op zoek naar tickets? Klik hier!

En of Harry hot is! Eerder dit jaar bracht de Britse superster zijn langverwachte 3de album “Harry’s House” uit, gevolgd door het fantastische nieuws dat Harry’s Love On Tour 2023 op zaterdag 24 juni halt houdt in het Festivalpark van Werchter.

Hoog tijd om met jullie onze persoonlijke top-10 van Harry te delen
.

Harry Styles is zonder twijfel één van de populairste artiesten van zijn generatie. Zijn muziek swingt vrolijk tussen pop en rock, en is veel verslavender dan dat we het zelf durven toegeven. Een top-10 met onze favoriete nummers kiezen was dan ook geen gemakkelijke opgave.

We zijn er toch voor gegaan en kwamen bij het onderstaande lijstje uit. Weet wel dat we hier bewust geen rekening hebben gehouden met de muziek die Harry samen met One Direction maakte – anders zou ‘Story Of My Life’ hier zeker ook tussen staan blinken!

10. Watermelon Sugar
‘Watermelon Sugar’ is zo’n nummer dat zachtjes je oren komt binnen geslenterd om dan, wat je ook probeert, voor eeuwig en een dag in je hoofd te blijven hangen. De zoete stem van Harry tinkelt namelijk als ijsblokjes in een zomerse cocktail waar je maar niet genoeg van kan krijgen.

Toegegeven, Styles brengt zijn sollicitatie naar hit van de zomer allesbehalve subtiel. Maar hij slaagt wonderwel in zijn opzet. Watermelon Sugar High indeed!

Watermelon Sugar (Official Video)

9. Keep Driving
Is dit een nummer waarin Harry schijnbaar willekeurig allerlei zaken oplijst? Yup, maar tegelijk is het een song waarin de Brit op briljante wijs het even onzekere als opwindende begin (of einde?) van een relatie omschrijft als een geschifte roadtrip boordevol memorabele momentopnames van zwembaden, ontbijt voor twee en … thee met cyborgs?

Het gefragmenteerde karakter van dit liedje werkt wonderwel als een fotoalbum of diavoorstelling waarmee we wel een hint krijgen van de relatie waarover Harry zingt, maar nooit echt het fijne ervan ontdekken.

Ook de zanger zelf is allesbehalve zeker van zijn stuk. En net door deze keuze om onsamenhangende zaken op te lijsten, vat hij het beginnende wantrouwen beter samen dan wanneer hij dit met een meer coherente gedachtestroom had gedaan.

A small concern with how the engine sounds
We held darkness in withheld clouds
I would ask, “Should we just keep driving?”

Keep Driving (Audio)

8. Late Night Talking
Op Styles laatste album “Harry’s House” is het moeilijk een nummer te vinden die je niet in beweging brengt, maar ‘Late Night Talking’ is net dat extra tikkeltje meer uitnodigend naar de dansvloer. Zijn hiervoor verantwoordelijk: de synths die het nummer perfect inzetten, het speelse refrein, heerlijk charmant gebracht door een zanger die barst van het zelfvertrouwen. Het nummer is nostalgisch, vrolijk en ingenious opgebouwd.

Een nieuwe popsong nu al het etiket “tijdloos” opkleven is riskant, maar neem het maar al van ons aan: dit is een blijvertje!

Late Night Talking (Official Video)

7. Kiwi
Voor ‘Kiwi’ dook Styles in 2017 zelfverzekerd in een zee van rock zonder ook maar één second stil te staan bij die huizenhoge pop-klif van waar hij zonet gesprongen was.

Nog geen jaar na zijn split van One Direction, één van de populairste boybands uit die tijd, schreeuwde brave Harry ongegeneerd over drugs, prostituees en een onverwachte zwangerschap. Op de robuuste tonen van een strakke drum en een nog strakkere gitaar. En het werkte!

Kiwi

6. Cherry
Styles drapeert zijn dromerige en breekbare stem over een plukkend akoestische gitaar in deze kwetsbare brief naar een ex. De teksten lijken eenvoudig maar zijn het allesbehalve. En de manier waarop, naar het einde toe, de strijkers en de rest van de instrumenten aanzwellen en dan abrubt eindigen verbeelden perfect hoe elk einde van een relatie voelt.

Kleef daar nog eens de nostalgisch nagalmende stem van Harry’s ex Camille Rowe achter en je blijft even verdwaasd als de zanger achter.

Cherry (Official Audio)

5. Falling
Met ‘Falling’ brengt Styles zijn meest kwetsbare ballad ooit. Alleen, en zich afvragend of hij zichzelf ooit nog zal toelaten verliefd te worden, giet hij zijn hulpeloze gevoelens over een subtiele piano.

De eenvoudige productie (met verder niets meer dan een bijna onhoorbaar orgel en elektrische gitaar) barst nooit los en focust daardoor des te meer op Harry’s melancholische tekst en zijn gebroken stem.

What am I now? What am I now?
What if I’m someone I don’t want around?

Falling (Official Video)

4. As It Was
Dé hit van het moment. En niet alleen in België: deze ‘As It Was’ staat of stond, van bij ons tot in Bolivië, en van Zweden tot Zuid-Afrika helemaal bovenaan de hitlijsten.

En terecht. Want deze oorwurm geraak je zelfs na 30 luisterbeurten niet beu. Het is een nummer waarop tekst, stem en muzikale productie minutieus gedistilleerd werden tot de perfecte popsong. Met een beat waar je niet stil op kan blijven staan, en woorden waar je zou mee willen meehuilen. Het enige minpunt? Het is veel te snel afgelopen! Maar ja, mooie liedjes…

As It Was (Live from One Night Only in New York)

3. Sign Of The Times
Van mooie liedjes gesproken… Met z’n allereerste single beukte de Styles de poorten van z’n solocarrière wagenwijd open. Toch was er aanvankelijk scepsis en twijfel. Een zes-minuten durende ballad, met duistere thema’s als verdriet, verlies en het hiernamaals? Was dat wel hitmateriaal?

Maar van zodra het refrein inzet met die fragiele kopstem, gevolgd door een psychedelische glamrockriff, waren zelfs de meest zure critici het eens: Harry heeft het – ook solo. Zijn eerste single werd meteen ook zijn eerste wereldhit. Een nieuwe superster was geboren…

Sign of the Times (Live on The Graham Norton Show)

2. Matilda
‘Matilda’ is het mooiste nummer dat Styles ooit schreef. Voor het nummer haalde hij de mosterd bij het gelijknamige boek (en personage) van Roald Dahl. Maar eigenlijk is het opgedragen aan iedereen die nooit warmte kende thuis en het daarom maar op z’n eentje probeerde in het leven.

In dit nummer horen we niet de beste prestatie van Styles’ stem, noch is het muzikaal interessant of overweldigend. En toch plaatsen we dit nummer op 2. We zijn er namelijk zeker van dat het ook jouw hart zal veroveren als je er iets dieper in graaft. ‘Matilda’ bevat namelijk de mooiste, meest oprechte zinnen uit z’n carrière. 

You can see the world, following the seasons

Anywhere you go, you don’t need a reason
‘Cause they never showed you love
You don’t have to be sorry for doing it on your own

Matilda (Audio)

1. She
‘She’ blijft Styles’ meest ambitieuze song, en staat hier helemaal bovenaan omdat hij zijn ambities met dit nummer volledig waar maakt. Het gespannen, zwoele en dreigende eerste vers explodeert tot een fantastische droom van een refrein, gedragen door een koortsachtige gitaarriff.

Is ‘She’ een nummer dat (zoals velen vermoeden) vertelt over de verdrukking van genderidentiteit? Of eerder een meer primaire track over een natte droom? Hoe je het ook interpreteert: het blijft een wonderlijke popsong. Het vat het beste van Styles’ stem, songwriting en touch voor onvervalste rock ‘n roll samen in een ballad van zes minuten. En dat is maar weinigen gegeven.

She (Official Audio)

Harry Styles: Love On Tour 2023
24 juni | Festivalpark Werchter
Info & tickets: klik hier

Voor meer nieuws en de allerlaatste updates: volg ons via FacebookInstagram of Twitter.