MUZIEK

One World: Together At Home – De hoogtepunten

Het voorbije weekend kon je kijken naar One World: Together At Home. Ruim 700 artiesten van over de hele wereld brachten elk vanuit hun huiskamer één of meerdere nummers en zorgden samen voor een marathonshow die 8 uur duurde. Onder meer Taylor Swift, Lizzo, Hozier en meer waren van de partij. Met Angèle was ook België mooi vertegenwoordigd.

Zaterdagavond 18 april was het eindelijk zover. Om 20u lokale tijd werd het startschot gegeven van One World: Together At Home, zeg maar de ‘Live Aid’ van deze digitale tijden. Samen met Global Citizen en de Wereldgezondheidsorganisatie trommelde niemand minder dan Lady Gaga honderden artiesten op om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de strijd tegen COVID-19.

In totaal gaven ruim 700 beroemdheden, elk vanuit hun eigen huiskamer, het beste van zichzelf. En dat waren niet alleen zangers en zangeressen. Ook acteurs als Idris Elba of Matthew McConaughey brachten woorden van hoop. Tussendoor kwamen ook de echte helden van vandaag aan het woord: gedurende de getuigenissen van medische experts en mensen uit de zorgsector werd het ongetwijfeld extra stil in de miljoenen huiskamers die wereldwijd de show aan het volgen waren.

Primeur

De marathonshow zorgde ook voor een multimediale primeur. Nooit eerder werd een show via zoveel verschillende kanalen en zoveel verschillende media wereldwijd tegelijk gestreamd. Je kon de vele optredens niet alleen volgen via bijvoorbeeld Q2, de BBC of France 2, de shows werden ook uitgezonden via Facebook, YouTube of Instagram. Ook techreuzen als Amazon en Apple streamden de show.

Voor wie de grootste benefietshow ooit dit weekend niet gevolgd heeft, of voor iedereen die de show nog eens wil herbeleven, plaatsten we hieronder de leukste momenten.

Safety Dance

Beginnen doen we met onze ab-so-lute favoriet. Jimmy Fallon, een van de presentatoren van One World: Together At Home, bracht samen met The Roots het toepasselijke Safety Dance van Men At Work. Met dit nummer zetten ze meteen ook het verplegend personeel meer dan terecht in de bloemetjes.

Smile

Lady Gaga, dé drijvende kracht achter One World: Together At Home, voelde zich enorm vereerd dat ze deel mocht uitmaken van deze benefietshow en was blij dat ze op deze manier, samen met Global Citizen en de Wereldgezondheidsorganisatie, geld kon inzamelen in de strijd tegen corona.

Met haar cover van Nat King Cole riep de zangeres op om, ondanks alle twijfel, vragen en tegenslagen in deze veranderende wereld, toch te blijven glimlachen.

Balance Ton Quoi

Ook onze Belgische trots Angèle mocht een van haar nummers brengen tijdens de livestream. Met haar hit Balance Ton Quoi stak ze nog eens een extra hart onder de riem van alle vrouwen wereldwijd.

Soon You’ll Get Better

Jammer genoeg geen Taylor Swift op de wei van Werchter deze zomer. De Texaanse wereldster bracht met het toepasselijke Soon You’ll Get Better een nummer uit haar meest recente album Lover.

Take Me To Church

Of de Ierse songwriter zijn grootste hit nu brengt in een bomvolle concertzaal, of in de gezellige intimiteit van z’n eigen living, Hozier zorgt keer op keer voor kippevel.

Lady Madonna

Voor Come Together is het nog een beetje te vroeg. Daarom bracht Paul McCartney een andere Beatles klassieker: Lady Madonna. Hij had hier een persoonlijke reden voor: “Mijn moeder, Mary, was een verpleegster en vroedvrouw tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Ik begrijp dus hoe zwaar het momenteel moet zijn voor de dokters en verplegers om ons allemaal gezond te houden. Maar onthoud: wij houden van jullie. Dankjewel.”

You Can’t Always Get What You Want

Geen Beatles zonder Rolling Stones en dus waren Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts ook van de partij. Al zat die laatste er overduidelijk ook mee in dat hij aan het luchtdrummen was…

Wake Me Up When September Ends

De zanger van Green Day bracht solo een ingetogen versie van het nummer dat hij indertijd schreef als eerbetoon aan z’n vader.

A Change Is Gonna Come

Wie deze pagina’s trouw leest, weet dat we grote van zijn van dit nummer van Sam Cooke. We waren dan ook aangenaam verrast dat Lizzo, in navolging van Aretha Franklin en Otis Redding, een nieuwe cover bracht van dit o zo belangrijke nummer.

River Cross

Eddie Vedder bracht, op orgel, een nummer uit Gigaton, de recent verschenen plaat van z’n band Pearl Jam.

Sunny

Begeleid op piano door broer Finneas bracht Billie Eilish de sixties classic van Bobby Hebb. De tienerster koos voor dit nummer “omdat het mij altijd goed doet voelen, en ik wil dat jullie je ook goed voelen.”

Lean On Me

Stevie Wonder maakte van de gelegenheid gebruik om een eerbetoon te brengen aan de onlangs overleden soulzanger Bill Withers. Een van diens grootste hits is dan ook zeer toepasselijk in deze tijden waar iedereen wel de nodige steun kan gebruiken.

The Prayer

Het slotakkoord werd gezongen door Céline Dion, Andréa Bocelli, John Legend en Lady Gaga, die op piano werden begeleid door Lang Lang.

Wil je meer te weten komen over Global Citizen? Ontdek er alles over via deze link.