MUZIEK

6 legendarische concerten uit de voorbije 6 decennia

Legendarische concerten, die klinken voor iedereen anders. Wat ze wel gemeen hebben is dit: ofwel was je er ongelofelijk graag bijgeweest, ofwel krijg je nog altijd kippenvel als je, jaren later, terugdenkt aan die ene fantastische avond. Die melancholische mix van euforie en gemis krijg je ook als je onderstaande shows van Pink Floyd, The Doors, David Byrne en meer bekijkt. Geniet je mee?

We weten niet hoe het bij jullie zit, maar we missen het concertgevoel. En nog geen klein beetje! Die kriebels in de buik vooraf. Je nekharen die oncontroleerbaar recht gaan staan als je, samen met duizenden andere stemmen, hele lappen tekst aan het meebrullen bent. De onmogelijk te beschrijven waas van euforie die zich in je genesteld heeft als na de show de lichten terug aangaan…

Toegegeven, onderstaande video’s van legendarische concerten van Led Zeppelin, Queen of de Foo Fighters zijn niet hetzelfde als het echte werk, maar ze komen toch verdomd dicht in de buurt. Wij kregen er alvast (meerdere keren!) kippenvel van, en wensen jou hetzelfde toe!

Header: Nathan Dobbelaere – Concert Photographers United

1968 | The Doors, The Hollywood Bowl

Wie The Doors zegt, denkt automatisch aan de charismatische en veel te vroeg gestorven zanger Jim Morrison. The Doors waren echter ook organist Ray Manzarek, drummer John Densmore en gitarist Robbie Krieger. Stuk voor stuk topmuzikanten die, telkens hun frontman weer eens aan een “geïnspireerde” improvisatie begon, ongemerkt mee improviseerden en zo keer op keer voor een onvergetelijke trip zorgden.

Onderstaande show is één van de slechts twee professioneel opgenomen shows van deze legendarische band uit Los Angeles, California. De andere? Die werd opgenomen in 1970 tijdens het Isle of Wight Festival. Een kaleidoscopische weergave van dit concert vind je hier terug.

1971 | Led Zeppelin, Madison Square Garden

Is Led Zeppelin de beste rock band aller tijden? Sommigen zeggen van wel. Ik vind eerlijk gezegd maar weinig argumenten die deze stelling kunnen ontkrachten. Gezien m’n nog relatief jeugdige leeftijd heb ik Robert Plant en co jammer genoeg nooit live aan het werk kunnen zien. Mede daarom beschouw ik elke Led Zeppelin show die ik online terugvindt sowieso al als legendarisch.

Onderstaande video is echter nóg specialer. Het is niet louter een weergave van hun drie optredens in Madison Square Garden uit 1973. De film bevat ook exclusief documentairemateriaal van de band en werd op die manier een “special way of giving their millions of friends what they had been clamouring for – a personal and private tour of Led Zeppelin. For the first time the world has a front row seat on Led Zeppelin.”

1985 | Queen, Wembley Stadium 

In de zomer van 1985 organiseerde de Ierse zanger Bob Geldof het benefietfestival Live Aid. Status Quo, Elton John, Tina Turner, The Who, Madonna, U2, Simple Minds, INXS, B.B. King, … zowat elke wereldster of -band trad op 13 juli op ten voordele van het door hongersnood geteisterde Ethiopië. Een paar maanden terug organiseerde Lady Gaga met One World: Together At Home een gelijkaardig festival, deze keer om geld in te zamelen voor de wereldwijde strijd tegen COVID-19. De hoogtepunten van dit online festival vind je hier.

Ondanks al die weelde aan wereldsterren was er tijdens Live Aid toch één band die de concurrentie wegblies: Queen. Dat was voor een groot stuk te danken aan hun charismatische frontman Freddy Mercury, die er zonder enige moeite in slaagde de 75.000 fans in het Wembley Stadium  te laten meezingen.

Fun fact: In 2005 werd deze show door medemuzikanten, journalisten en mensen uit de sector unaniem verkozen tot beste optreden ooit.

1994 | Pink Floyd, Pulse

Wereldwijd geldt dit iconische live album van Pink Floyd als een van de populairste liveplaten aller tijden. Het album, een registratie van hun Division Bell Tour, bevat niet alleen nummers uit Pink Floyds 14de lp, maar ook een complete weergave van hun historische Dark Side of the Moon.

Online staan verschillende weergaves van deze tournee. Het eerste uur bijvoorbeeld, vind je hier terug. Ik koos echter voor een soort van best-of van deze show. De reden hiervoor is één enkele solo. Meerbepaald de beste gitaarsolo aller tijden. Ik heb het over het minutenlang scheurende stukje muziekgeschiedenis van David Gilmour aan het eind van Comfortably Numb (0:58:07).

Kippenvel. Elke keer opnieuw. Ook nu, wanneer ik op deze zomers hete lentedag (in een slecht geventileerde zolderkamer!) dit stukje aan het neerpennen ben.

Zin gekregen in meer Pink Floyd? Dan hebben we goed nieuws! Op 31 mei 2021 kan je naar drummer Nick Mason’s Saucerful of Secrets in het Koninklijk Circus. Later dit jaar, op 31 oktober, zorgt Brit Floyd in Kursaal Oostende voor een spectaculaire tribute show vol hits uit The Wall, The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals, The Division Bell en Meddle.

2006 | Foo Fighters, Hyde Park

Van de eerste gierende gitaren op In Your Honour tot de ingetogen (en volmondig meegezongen) versie van Everlong helemaal op het eind: dit concert van Dave Grohl en de zijnen is een belevenis met hoofdletter B. Laat dus alles vallen en bekijk deze show nu meteen. Met de boxen op 11!

Zeker als je weet er tussendoor ook verassingsoptredens van Lemmy “Motörhead” Kilmister en Bryan May en Roger Taylor van Queen passeren. Geloof ons, het playmobilkapsel van Dave neem je er met plezier bij!

2018 | David Byrne, Birmingham Symphony Hall

Excentriek, wervelend, ongezien, “het beste dat ik ooit zag”: de complimenten voor David Byrne logen er niet om in de zomer van 2018. Met het audiovisuele spektakel van zijn American Utopia tour zorgde de voormalige Talking Heads frontman voor een compleet nieuwe concertbelevenis.

Was je er twee jaar terug niet bij op Gent Jazz of in Werchter? Dankzij onderstaande opname vanuit de Birmingham Symphony Hall krijg je een heerlijke herkansing!


Zin in meer online muziek? Elders op onze blog vind je onze favoriete streams en muziekdocumentaires van het moment.

Voor meer nieuws en de allerlaatste updates: volg ons via Facebook, Instagram of Twitter.

Tot slot: stay safe, en draag goed zorg voor elkaar!