TICKETMASTER

Versterkt geluid in Brussel

Steeds meer jongeren kampen met gehoorproblemen door versterkt geluid. Daar wil Brussel iets aan doen.

De laatste decennia zijn onze luistergewoonten erg veranderd. Vroeger luisterde men naar een gitaar of piano in een bar, vandaag is op veel plaatsen tot in de vroege uurtjes luide, versterkte muziek te horen. Met deze luistergewoontes verandert ook het risico op gehoorschade. Het is dus belangrijk dat we niet enkel wat we beluisteren, maar ook hoe we luisteren veranderen.

Jongeren zijn onwetend

Jongeren zijn zich maar weinig bewust van de gevaren van versterkt geluid. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar al minstens eenmaal een voorbijgaande tinnitus (oorsuizen) heeft gehad na blootstelling aan versterkt geluid. Maar liefst één op de tien jongeren onder 25 jaar heeft al abnormaal gehoorverlies. Toch denken 28% van de Brusselse festivalgangers dat luisteren naar versterkt geluid geen invloed heeft op hun gezondheid. Jongeren weten dus niet wat versterkt geluid met hun gezondheid doet. Of het interesseert hen niet. Dit probleem wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanpakken met nieuwe richtlijnen voor evenementen en met tips voor het publiek.

Geen excuses

Geen oordopjes bij je? Geen probleem. Uitbaters van cafés, restaurants en clubs bieden oordopjes aan. Even genoeg van het geluid? Dan kan je je oren laten rusten in een stillere ruimte, voorzien door de organisatie. Zoek ook naar een van de nieuwe pictogrammen in het Brusselse uitgaansleven. Deze geven de maximale geluidssterkte aan, en daarmee ook het risico op gehoorverlies.

Dit zijn enkele acties om het publiek te beschermen. Als je van deze mogelijkheden gebruik maakt zou er weinig tot geen risico zijn op gehoorschade. Er zou dus geen excuus meer mogen zijn om met oorsuizingen naar huis te gaan na een avondje stappen.

Denk aan je buren

Niet enkel het publiek ondervindt soms last van versterkt geluid. Tegenwoordig zijn ook omwonenden zich meer bewust van geluidshinder.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft daarom enkele tips die je helpen om je buren hun rust te gunnen. De plaatsing van je versterker kan bijvoorbeeld al een grote invloed hebben op het geluid voor je buren. Het beste wat je kan doen is raad vragen bij een geluidsexpert. Die kan je tips geven op maat van jouw evenement. Geluidsoverlast bestaat natuurlijk niet enkel bij feestzalen en concertgebouwen. Denk dus bij je volgende feestje thuis, op straat of bij de jeugdbeweging aan je buren. Dan denken de buren volgende keer ook aan jou.

Meer informatie over de nieuwe regelgeving vind je via deze link.

 

Bron: http://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/GUIDE_SON_NL.pdf