FESTIVALS / Interview

De Festival Favorieten van: Marka

Van mei tot september staan er terug heel wat festivals op het programma. Om jullie te helpen bij jullie festivalkeuze, vroegen we raad aan een aantal artiesten die deze zomer zélf op een van de vele festivals staan te blinken. Naar welke artiesten kijken zij uit, en hebben ze ook onvergetelijke festival herinneringen? Je komt het de komende weken allemaal te weten! Deze week: de favorieten van Marka!

Marka (né Serge Van Laeken) staat als singer-songwriter al jaren in het vak en is vandaag ook bekend als vader van Angèle en Roméo Elvis. Begin jaren ’80 bereikte hij een ongeziene cultstatus met de funkband Allez Allez en hun gelijknamige hit die een hymne werd voor een volledige generatie … Mocht je je dus afvragen waar het programma “Allez Allez” op Radio 1 de naam vond, look no further!
Voor de nostalgici (én de feestbeesten) onder ons hebben we goed nieuws: na meer dan 35 jaar is Allez Allez eindelijk terug met een nieuwe single Sean Connery, waar ze deze zomer onder meer op het Seneffe Festival opnieuw complete festivalweides plat zullen spelen. Voor het zover is haalden we Marka voor de micro. We polsten hem naar zijn favoriete festivalmomenten én naar de festivals en optredens waar hij zelf naar uitkijkt.

Joe Jackson

Marka: Als toeschouwer zal ik nooit het concert van Joe Jackson vergeten op Mallemunt begin jaren tachtig! Hij gaf toen een vlijmscherp optreden na Tjens Couter, de voorloper van TC Matic met Arno en Paul Couter. Van 1975 tot en met 1983 was het Brusselse Muntplein hét decor van een van de levendigste festivals die de stad heeft gekend.

Als muzikant kan ik natuurlijk niet om onze optredens van Allez Allez in Torhout en Werchter in 1982 heen.  We openden toen het festival en de line-up was le-gen-darisch:  U2, Talking Heads en The Pretenders! We hebben toen de wei zodanig in vuur en vlam gezet, dat het publiek ‘Allez-Allez’ bleef scanderen tussen alle andere optredens door. Een heerlijk fenomeen dat zich daarna nog vaak heeft herhaald trouwens.

Chrissie Hynde

Marka: Wie bij mij met stip op nummer 1 staat is Goran Bregovic op Couleur Café. Ik zag hem meermaals aan het werk en na al die jaren is hij nog steeds een fantastische performer. Ook zijn albums zijn pareltjes, een ware meester in zijn vak.

Op Werchter Boutique kijk ik uit naar The Pretenders. In het bijzonder om te zien of Chrissie Hynde nog altijd even sexy op het podium is!

In 2008 bracht ik een album uit  samen met de Cubaanse band La Sonora Cubana. Sindsdien is mijn liefde voor het genre alleen maar gegroeid. Dit jaar speelt Charanga Habanera op de Antilliaanse Feesten, een spectaculaire en energieke 16-koppige liveband. Cuba op zijn mooist !

Good Old Marc Almond op Nostalgie Beach Festival ga ik zeker ook proberen meepikken. Een geboren showman en een van dé iconen van de jaren ’80, die naast zijn eigen werk heerlijke covers (van Jacques Brel tot Donna Summer) brengt. Niet te missen!

Tot slot ga ik uiteraard ook enorm genieten van het optreden van Allez Allez op Seneffe Festival, ik ken de bassist erg goed (lacht)!

Meer te weten komen over alle festivals? Surf dan naar onze Festival Finder, of volg ons via Facebook, Instagram of Twitter en ontdek als eerste het heetste festivalnieuws. Blijf ook onze blog in de gaten houden, want volgende week bijvoorbeeld geven we je de festival favorieten mee van Bazart!

OPGELET: koop enkel tickets via de officiële verkoopskanalen! Meer info hierover vind je via deze link.

Share post